DE MANNEN VAN IJKPUNT

Elk bedrijf is de optelsom van de talenten van haar medewerkers. Benieuwd naar de unieke formule van ijkpunt? We vertellen je graag meer over onszelf en onze passie voor het vak.


terug

    Over Ijkpunt.

    Ijkpunt is gegroeid door de continue wisselwerking tussen twee personen en hun eigen kijk op het begrip 'creativiteit'. De ene vindt dit in een esthetische vorm terwijl de andere creativiteit gebruikt via harde cijfers. Doordat beiden denkers zijn, is hun aparte kijk op een probleem dat maakt dat het idee verder evolueert.

    Wij, Jan de Vogelaere en Niels Van Elven gaan samen op zoek naar de vertaling van een concept in een tastbaar object door middel van hun gemeenschappelijke passie: Prototyping.

    Begin van een avontuur.

    In 2014 liepen we elkaar tegen het lijf op de boogschuttersclub, een hobby die focus, precisie en toch ook wel pure zin voor avontuur vereist. 

    Ons laseravontuur begon ook daar. We geraakten samen in de ban van een lasercutter. We leerden van veel onderdelen te maken op de machine van een ander. Tot we onze eigen laser kochten. En meteen ook maar een bedrijf in Antwerpen oprichten.

    Nu, vele jaren later hebben we onze eigen wishlist van toen nog steeds niet afgewerkt. We zijn er zelfs nog niet aan begonnen. Intussen zijn er wel al drie machines terug te vinden in ons atelier samen met een hoop ervaring. Die eerste aankoop was recht in de roos, zeg maar.

    BACK TO 2015

    lasersnijden begon nog vóór Ijkpunt een feit was. En dit op een machine van een ander.

    LET'S SET OP SHOP

    De maagdelijke witte poort van waar vandaag Ijkpunt gevestigd is.

    Aangenaam kennismaking.

    Omdat we in Ijkpunt veel belang hechten aan de klant en zijn verhaal, lijkt het ons ook belangrijk dat u ons ook leert kennen. Wij stelden onszelf enkele vragen die we elk individueel beantwoorden. Lees hieronder om meer te weten over Jan De Vogelaere en Niels Van Elven.

    Wat is je achtergrond?

    NIELS VAN ELVEN
    1989, Architect

    JAN DE VOGELAERE
    1982, Business Analyst


    Aangenaam, Niels Van Elven. Als oud-leerling van de kunsthumaniora is de relatie tussen verhoudingen, beeld en creatieve ontplooiing er als het ware bij me ingehamerd. Sinds 2012 werk ik als architect en ben ik steeds op zoek naar het detail in elk concept en naar de realiseerbaarheid van elk project. Die troeven blijken mooi meegenomen in een project als Ijkpunt.


    Ik ben Jan De Vogelaere en van jongs af aan geïnteresseerd in alles wat met computers en techniek te maken heeft. Dit uitte zich al gauw in het uiteenvijzen van allerlei toestellen op jonge leeftijd tot frustratie van mijn huisgenoten. Deze honger naar techniek komt goed van pas, aangezien we constant zoeken naar optimalisaties en verbeteringen aan onze machines.

    Welk is de fijnste fase in een project?

    De fijnste fase in een project vind ik de montage van de verschillende onderdelen. Zeker wanneer deze uit meerdere machines komen. Elke machine heeft zijn tolerantie of limiet, dat maakt het net zo leuk om de verschillende stukken te combineren met elkaar.

    Elke fase van zijn project heeft wel zijn facetten die ik leuk vind. Maar de meeste voldoening vind ik toch bij het overhandigen van het object aan de klant om dan uiteindelijk het eindresultaat te zien.

    Meest memorabele reeds gerealiseerde project


    Het is moeilijk kiezen tussen alle projecten die we al hebben mogen realiseren. We mochten esthetische spatschermen maken voor Het Bolwerk. De uitdaging lag in het creëren van een object dat zowel functioneel als esthetisch moet zijn. We maakten ook een spelbord, waarbij we kleur en verschillende materialen gingen toepassen. Als derde vernoem ik ook graag onze eigen lampencollectie, waar naast de uitvoering ook de productieontwikkeling zelf in onze handen lag.


    Voor een pop-up shop voor het merk Cointreau in Antwerpen waarvoor de deadline kort was, hebben we eens drie dagen achtereen zitten te laseren, met de weinige uren slaap die daar dan bijhoren. Dit was ons eerste jaar, dus met de beperkte ervaring die we toen hadden, was dit toch een grote uitdaging maar ook wel een hoera-moment bij de aflevering.

    Grootste technische uitdaging


    Op gebied van gerealiseerde projecten kies is voor de bodemplaat voor een architectenkantoor omdat het snijplan erg complex was Het ging om een gelaagde uitvoering die we tot een perfect einde hebben gebracht. Een goed afgestelde eigen gebouwde machine lag hierbij aan de basis.


    De grootste technische uitdaging is het constant opzoek gaan naar het uiterste van onze machines maar er toch voor zorgen dat ze elk moment 100 procent operationeel blijven. We tweaken en verbeteren onze machines zelf, dus dit blijft een doorlopend proces.

    Met welk materiaal werk je het liefst?

    Hout, omdat het zo veelzijdig is. Hout is warm, laat zich gemakkelijk bewerken en vertelt een verhaal in zijn nerf. Geen enkel stuk is hetzelfde. Het ruikt heerlijk bij verbranding en verspaning. Hout leeft bovendien wat maakt dat het ook vaak een erg uitdagend materiaal is.

    Multiplex berk. Het is een zeer veelzijdig materiaal en misschien minder origineel als je ons al kent, aangezien het ook ons meest gebruikte materiaal is. Het is een sterk en flexibel materiaal en in verschillende diktes inzetbaar.

    Wat is je favoriete machine?

    Liefst werk ik met een combinatie van onze machines. Maar moest ik toch één uitkiezen dan is dit tot nu toe de CNC-frees. Ondanks de beperkingen kan je met deze machine echt heel creatief uit de  hoek komen De manier waarop je iets kan bereiken kan mits een open mind steeds op verschillende manieren.

    De CNC, omdat we hiervan het einde van de mogelijkheden nog niet gezien hebben en we nog 100% in het implementatie en tweaking proces zitten zonder dat dat ons al tegenhoudt om producten kwalitatief af te leveren met onze machine.

    Waarom werk je graag met de ander?

    Door onze verschillende achtergronden kijken we steeds met een andere blik naar een aanpak op een project. Wanneer voor de een iets onmogelijks lijkt, komt de andere steeds met een verrassende invalshoek. Waar de ene minder goed in is, daar blinkt de andere dan weer meer in uit.

    Dat schept vertrouwen.

    Ondertussen werken Niels en ik sinds 2015 samen en zijn we enorm op elkaar ingespeeld. We kennen elkaars sterktes en zwaktes. Dit resulteert in een bedrijf dat geleid wordt door een team en niet door twee individuen. Onze twee verschillende persoonlijkheden zijn een voordeel, want dat leidt regelmatig tot verschillende ideeën die toch leiden tot een goed geoliede machine.